HAAPPi
Heb je enig idee wat het Chinese karakter voor ‘luisteren’ is? Het is een samenstelling van maar liefst 5 elementen. Aan de linkerkant het teken voor het oor, eronder het teken voor de keizer/koning. De rechterkant bestaat uit 3 tekens onder elkaar. Bovenaan het teken voor de ogen waarbij de ogen een beetje naar beneden kijken (wat staat voor respect). Daaronder de tekens voor onverdeelde aandacht én het teken voor het hart. Als je het geheel aan elkaar plakt krijg je: luister zoals je luistert naar de keizer of koning. Luisteren doe je behalve met je oren ook met je ogen, vanuit respect voor de ander. En terwijl je volledig focust op de ander, luister je eveneens met een open hart.
Dit is slechts 1 van de vele voorbeelden van wijsheid die in de Chinese tekens terug zijn te vinden. Los van de taal is ook in de cultuur en het dagelijks leven veel wijsheid aanwezig waar we in ‘het westen’ over aan het leren zijn. Daar waar wij over het algemeen onze ratio en onze emotie van elkaar scheiden en meer vanuit ik denken, zijn deze elementen in het verre oosten geïntegreerd en wordt er voornamelijk gehandeld vanuit de wij-gedachte. Ook onderwerpen zoals spiritualiteit, chakra’s en andere ‘mystieke’ richtingen zijn in het westen nog steeds een beetje onduidelijk en geheimzinnig. Binnen de samenleving en het bedrijfsleven wordt er niet snel openlijk over gepraat. Alhoewel… ik zie dat binnen steeds meer opleidingen, trainingen en workshops aandacht wordt gegeven aan elementen uit de oosterse wijsheid waar we wel eerst een ‘eigen taal’ voor hebben uitgevonden. Er wordt gesproken over en ervaringen opgedaan met onder meer mindfulness, emotionele intelligentie en lichaamswerk. En onderwerpen als energiebanen en het toepassen van ‘oude’ kennis als accupunctuur worden steeds normaler. En dat voeding een belangrijke bijdrage levert om ons gezond en fit te voelen is ondertussen algemeen geaccepteerd. Oftewel, we komen er in het westen steeds meer achter dat ons lichaam veel wijsheid bezit en dat het eigenlijk best oké is om daar naar te luisteren.
Ook in coachland is er veel aandacht voor al deze ontwikkelingen. Het vakgebied is zich steeds meer los aan het worstelen van standaard vragen zoals ‘wat voel je nu’ of ‘wat vind je er zelf van’. De coachopleidingen hebben naast aandacht voor de praktische vaardigheden van het coachen ook aandacht voor elementen als intuïtie en de zijnskant van de coach zelf. Lastig grijpbare factoren die te maken hebben met het loslaten van de ratio en die kunnen worden ontwikkeld door persoonlijke reflectie, mentoring, supervisie of door je te laten coachen.
Daarnaast is er het gebruik van instrumenten. Ook hier is een ontwikkeling zichtbaar van rechttoe/rechtaan instrumenten die een uitspraak doen over wat je bijvoorbeeld voor type teamlid of mens bent, naar instrumenten die steeds meer inzicht geven in de gevoelskant van mensen en haar dieperliggende drijfveren. Die ontwikkeling gaat steeds verder zodat nieuwe holistische instrumenten ontstaan.
Zo’n nieuw instrument heb ik recentelijk ontdekt. Ik heb mezelf ‘getoetst’ met behulp van het HAAPPi.ME™ model/instrument. Dit instrument heeft een stevige basis in onder meer positieve psychologie, geluksonderzoek en filosofie, met integratie van kennis vanuit yoga, chakra’s en andere Oosterse filosofiën. Het is een instrument dat vanuit deze brede achtergrond kijkt naar persoonlijke groei. Binnen HAAPPi.ME™ zijn daarbij 7 universele deugden geïdentificeerd (moed, creativiteit, wilskracht, mededogen, waarheid, wijsheid en verbinding) die pas echt door kunnen groeien als de 35 eronder liggende karakterkenmerken worden ontwikkeld. Daarnaast wordt de verbinding gelegd met 7 basisrechten die rechtstreeks gekoppeld zijn aan de 7 verschillende chakra’s en worden op basis van de uitkomsten tevens een aantal tips voor voeding gegeven. Daarmee is het een compleet model/instrument om persoonlijke en collectieve groei, maar ook transformatie te ondersteunen.
Kijkend naar mijn eigen HAAPPi.ME™ resultaten en de nabespreking ervan was ik onder de indruk hoe mijn huidige persoonlijke situatie zichtbaar werd. En ook hoe het duidelijk werd waar nog onbalans is en wat mijn persoonlijke thema’s zijn. Een mooie spiegel! Mijn conclusie is dan ook dat het wat mij betreft een instrument is dat voor coaches de moeite waard is om te bekijken en eventueel te gebruiken binnen een klanttraject. Ook voor alle anderen die op zoek zijn naar een methode die hen kan helpen om zichzelf te ontwikkelen is het de moeite van het bekijken waard.
Waar men bij HAAPPi.ME™ tevens aan wil bijdragen is de beweging van ik-denken naar wij-denken. Om los te komen van persoonlijke belangen en te bekijken hoe ik/jij kan bijdragen aan een groter belang. Ook dat is een thema waar mijn hart naar uitgaat.
De uitdaging voor deze keer heeft met deze levenshouding te maken. Kijk eens in je eigen omgeving rond om te zien of je belangeloos kunt bijdragen aan het ontwikkelen van een thema of een persoon. En de uitdaging is om dat ook daadwerkelijk te doen. Als je het als een persoonlijk risico vindt om belangeloos mee te werken, denk dan eens na over het Chinese teken voor risico. Dat bestaat uit 2 elementen, te weten gevaar en mogelijkheid. Waar leg jij van nature de meeste focus? Ben je vooral een DIP’er (denken in problemen) of ben je juist een DIM’er (denken in mogelijkheden). De wereld heeft behoefte aan mensen die risico durven te nemen om anderen te helpen!
Don’t worry, be HAAPPi!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!