Van dramadriehoek naar steunende verbindingen

De dramadriehoek kent drie posities die elkaar versterken. Er is allereerst de aanklager: iemand die een ander de schuld geeft. De kans is daarbij groot dat degene die de schuld krijgt zich het slachtoffer voelt (de tweede positie). De derde positie is die van de redder. Deze drie posities houden elkaar door hun onderlinge relaties in stand. Sterker nog: de aanklager wordt op zijn beurt slachtoffer, omdat de redder van het eerste slachtoffer zich ontpopt tot aanklager van de eerdere aanklager. De dramadriehoek is dan een feit geworden. Maar gelukkig, je kunt de dramadriehoek ook ombuigen tot een gezonde dynamiek.

Van dramadriehoek naar steunende verbindingen
Van dramadriehoek naar steunende verbindingen (bron: SQ Bewust)

Van aanklager naar schepper van duidelijkheid

De aanklager wordt bijvoorbeeld de schepper van duidelijkheid, zodra hij zijn eigen grenzen aangeeft in plaats van de schuld bij anderen te leggen. Door de agressie te vervangen door assertiviteit, verschuif je van het domein van boosheid naar het domein van kracht. In de plaats van het uiten van diskwalificerende teksten als ‘zij deugen niet’ ga je handelen vanuit respect voor jezelf en voor anderen.

Van slachtoffer naar onderzoeker

Aan de positie van slachtoffer is te ontsnappen door je eigen acties en gedachten verder te onderzoeken. Is het waar als ik zeg dat ik er zelf niets aan kon doen? Is het waar dat het aan de ander lag of aan de omstandigheden? Of kan ik dat ook anders zien? Lukt het me om hulp te vragen in plaats van me in zelfmedelijden onder te dompelen? Wat gebeurt er als ik kijk naar wat ik wél kan doen, in plaats van steeds bewijsmateriaal te verzamelen waarom ik iets niet zelf kan ondernemen of kiezen? De uitnodiging is om te experimenteren en de consequenties van de eigen acties te aanvaarden. Hierdoor verschuift je positie van die van het slachtoffer (in het domein van depressie) naar die van de onderzoeker (in het domein van zelfvertrouwen).

Van redder naar coach

De positie van de redder is om te buigen door de verantwoordelijkheid niet over te nemen van de ander; door niet langer dingen op te lossen voor anderen door ze zaken uit handen te nemen, noch door contact te zoeken vanuit medelijden. Leer anderen daarentegen zelfstandig en zelf vaardig worden, laat anderen hun eigen keuzes maken. Stel je daarbij wel zorgzaam en betrokken op. In plaats van handelen vanuit frustratie en wanhoop, gaat het om handelen vanuit voldoening (overigens niet te verwarren met genoegdoening). In het domein van voldoening, verschuift je positie van die van de redder in de richting van die van de coach.

Zelf aan de slag met de dramadriehoek

Is bovenstaande voor jou herkenbaar en wil je zelf aan de slag met het ombuigen van jouw situatie naar een gezonde dynamiek? Neem dan contact op met een ervaren business coach van COURIUS.

 

referentie business coaching COURIUS

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*